Наръчник на пациента: какво се прави при симптоми на коронавирус

Наръчник на пациента: какво се прави при симптоми на коронавирус

© Георги Кожухаров

Първоначално усилията на властите бяха насочени към контрола по границите. Реалността от последните дни показа, че само един от заразените с коронавирус в страната е пътувал в чужбина, и то не до рискови дестинации. Симптомите на COVID-19 са същите като на грип, което прави личната преценка още по-голямо предизвикателство.


Кой може да се съмнява за коронавирус?


Според информация, обобщена от Министерството на здравеопазването, за COVID-19 трябва да се изследват хората с остра респираторна инфекция (кашлица, температура или затруднено дишане), както и тези, които са пътували до Китай и Италия, имали са контакт с вероятен или потвърден случай на коронавирус и проявят симптоми до 14 дни.


Какво да прави човек със съмнение за коронавирус?




От националния щаб за коронавируса настояват хората да се свързват с личните си лекари по телефона, за да получат съвет от тях как да действат. Не трябва да ходят в кабинетите им, за да не разпространяват (евентуалната) зараза. Общопрактикуващият лекар може да препоръча на пациента да се свърже със Спешна помощ. Те имат оборудвани със защитни облекла екипи и трябва да го закарат до: Военномедицинска академия (ВМА), ако е над 18 годишен; до Инфекциозна болница в София, ако е под 18 годишен; до Белодробната болница в столицата, ако е имал контакт със заразен с COVID-19, няма симптоми. "Пирогов" и "Александровска" също могат да приемат пациенти за диагностициране и лечение на коронавирус.


Хората, които нямат личен лекар, трябва да се свържат с Регионалната здравна инспекция (РЗИ) на своето населено място.


Къде се правят изследвания?


Пробите за коронавирус се изследват в четири лаборатории: във Военномедицинска академия (ВМА), Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, в "Света Марина" - Варна и в УМБАЛ "проф. д-р Ст. Киркович" - Стара Загора. Четирите лаборатории могат да изследват до сто проби дневно. От националния щаб за коронавируса настояват, че COVID-19 не може да бъде установен, ако изследваният няма симптоми.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: