Ген. Мутафчийски с нова забрана за възрастните, заразените станаха 67 ВИДЕО

67 са вече заразените с коронавируса у нас. Това означава, че има 5 новорегистирани случая.

Повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства, призова шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Пред магазините и банките чакащите да бъдат през 2 метра, призова той.

Щабът се е свързал с редица фирми, които изготвят готова храна. Повечето от тях разполагат с технологии за храна, която без консерванти се приготвя с вакум и може да издържи до три месеца. Това е много добър вариант - възможно е онлайн поръчване и доставка по домовете, за по-кризисна ситуация, посочи ген. Мутафчийски. 

Той заяви, че предвид постоянното затваряне на граници следва да се мисли за време, в което ще е по-трудно да се сдобиваме със стоки от първа необходимост. Мутафчийски беше категоричен, е основен акцент е и осигуряването на транспортни коридори за хранителни стоки и продукти за функциониране на икономиката. Предстои по-добра общоевропейска регулация, добави генералът.

От щаба изложиха няколко варианта като предложения към Министерски съвет за пристигащите шофьори на тирове.

Първи вариант - шофьорът повече не пътува, влиза под 14-дневна карантина. Втори вариант - шофьорът тръгва отново до 12 - 24 часа, като през това време той е в абсолютна социална изолация до началото на пътуването. Тръгва само ако няма никакви признаци на болест. А за чужди ТИР-ове - не по-късно от 12 часове да напускат България. Припомняме, че от вчера, 16 март, българи, връщащи се от всички изброени по-горе държави, задължително трябва да минават 14-дневна карантина и носят наказателна отговорност, ако не я спазват – 3 години затвор и от 1000 до 10 000 лева глоба

Две малки деца са в Инфекциозна клиника. Не е установено дали да са заразени с коронавируса, с температура са. По-късно през деня ще стане ясно дали ще останат за лечение, или ще бъдат освободени да се приберат у дома.

За израелската туристка, заразена с коронавируса, която прекара 6 дни ски ваканция в България, Мутафчийски заяви, че щателно е следен пътят й през страната. Както "Марица" съобщи, жената пристигнала на Летище Пловдив с чартърен полет от Тел Авив на 4 март, а и на 9 март отлетяла обратно, без никой да разбере, че е болна.

Няма медицински работници под домашна карантина, те са на работните си места, добави Мутафчийски.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Реалист

Реалист

17.03.2020 | 09:31

кажете ми как може да се случи това по никакъв начин особено в градския транспорт в Пловдив където е бъг на с малки ученически автобуси тип бели щъркели защо този генерал и задължи сметана град Пловдив да премахне тези автобуси казват два метра разстояние на тези автобуси се пълнят с хора с тези разредени разписание Как може да се получи това човек от човек да има два метра разстояние този автобус е дълъг 7 метра Как може да се получи това нещо отговарят и вие от Марица поне защо ли запитате кметът защо не ги премахне тези автобуси

Отговори
5 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?