Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нови мерки: повече от двама възрастни да не се събират на открито (обновена)

Без фоторепортери и оператори в МС

41 коментара
Нови мерки: повече от двама възрастни да не се събират на открито (обновена)

Оперативният щаб срещу коронавируса предложи нови, още по-строги мерки за ограничаване събирането на хора, в това число и на открито. "Рано сутринта с премиера Бойко Борисов обсъдихме, че мерките се спазват от по-голяма част от населението, но трябва да има ограничение в събирането на хора в открити пространства. Щабът предлага на премиера повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства", обяви началникът на щаба ген Венцислав Мутафчийски на редовния си сутрешен брифинг.

Призивът му е пред магазините и банките чакащите да бъдат на 2 метра разстояние един от друг. От щаба са дали конкретни указания и какви мерки трябва да спазват промишлените предприятия.

Щабът се е свързал и с фирми, които разполагат с технологии за приготвяне на истинска храна, която без консерванти се приготвя с вакуум и може да бъде годна до 3 месеца. "Препоръчали сме тези фирми да се свързват с фирми за онлайн поръчване и доставка на храна по домовете. Трябва да сме готови с решения по този въпрос, с оглед на това, че в някои страни се забрани излизането въобще", добави той.

Вариантите за шофьорите на тирове

Обсъждат се и няколко варианта за действие по отношение на пристигащите в страната шофьори на тирове.

"Предлагаме, когато пристигат шофьори, да разтоварят и когато не се предвижда пътуване в близките дни, да се подложат на доброволна карантина. Вторият вариант е при пристигане и нужда веднага от заминаване за друг курс, фирмите да наложат социална изолация на шофьора до заминаването му за следващия курс, ако няма признаци на болест. Третият вариант е, когато пристига чужд тир с чужд шофьор, фирмите да осигурят социална изолация и до 12 часа шофьорът да е напуснал страната", посочи шефът на щаба.

Мутафчийски отново призова където е възможно, да се работи дистанционно. Трябва да се пази и медицинският персонал, добави още той. Той обясни и как работи ВМА в момента:

"В момента работят по един екип и един от администрацията. Имаме два екипа, които са на разположение от администрацията, но се намират вкъщи и работят от вкъщи дистанционно. На период от една седмица екипите се сменят. При поява на зараза в някой екип, той се карантинира, но работата на администрацията продължава. Същото е и в клиничните отделения. Наситеността на медицинския персонал в момента не е необходима, трябва да го пазим и затова ги оставяме във вкъщи с предписание да ограничат социалните си контакти. Такива предписания са дадени и на промишлените предприятия", каза още той.  

Без фоторепортери и оператори в МС

От вторник в Министерския съвет няма да бъдат допускани оператори и фотографи, а само репортери. БНТ ще предоставя на останалите медии сигнал в реално време от всички брифинги.

Мерките се въвеждат връзка с извънредното положение и с оглед на препоръките на Националния оперативен щаб за ограничаване на струпването на хора на едно място и осигуряването на социална дистанция на публични места, съобщават от правителствената персслужба.

Представителите на агенциите и радиата ще могат да продължат да излъчват на живо през телефони. Снимки от брифингите също бъдат предоставяни от официалния фотограф на Министерския съвет.

"Екипът на правителствената информационна служба моли репортерите, които ще отразяват брифингите, да идват в МС със защитни маски", пише още в съобщението. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

41 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. pepe
    #41
    Отговор на коментар #40

    А аз какво казвам бе провинциалист? Вие въобще четете ли, или сте чукчи-писатели? Казал съм, че да се разчита на изграждане на стаден имунитет, както пишат в коментари по-напред, и каквато беше идеята на Джонсън до онзи ден, при положение, че няма нито ваксина, нито лекарство, което да лекува болестта, е абсурдна идея.Срещу какво в това възразяваш малоумнико?Ами явно, че и на самия Джонсън някой най-после му е казал, че идеята му е малоумна.

  2. Miau
    #40
    Отговор на коментар #38

    скрий се бе провинциалист, всеки път като се опитам да обясня нещо на българин, съжалявам.Опитах се да ти обясня, че Борис Джонсън се отказа от първоначалната си отворена политика на максимално заразяване с цел добиване на имунитет.Но всеки път като вляза в български форум, съжалявм, защото се натъквам на комплексари от кочината.Другото, което се опитах да ти обясня, е че никът естествено е трол.Но вие българите от добро не разбирате и да чакаш от българин благодарност е да чакаш от умрял писмо.

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #39
  4. pepe
    #38
    Отговор на коментар #36

    Хайде пак го прочети, и се опитай този път да се понапънеш, току виж си го разбрал. За "стаден имунитет" трябва да придобият имунитет 70% от общия брой хора, това значи, че поне 46 милиона трябва да преболедуват. Вече успяваш ли да стоплиш за какво става дума, или още ти е трудно?

  5. Miau
    #37
    Отговор на коментар #35

    Великобритания също направи завой, като се отказа от теорията си за стадния имиунитет и взе огранничителни мерки за движение, които както каза Борис Джонсън, ще важат 12 седмици.Това са три месеца! Толкова ли е трудно да се информирате, вместо тук да ви влияят дежурните тролове с по 15 постинга? Полтиката на ограничаване на контактите е безалтернативна в момента, в това време лабораториите работят трескаво върху медикаменти и ваксина.Поне 20 лаборатории.

  6. Естествено
    #36
    Отговор на коментар #35

    Чак пък Хага. ☺ Бъркаш контактни лица с болни. За момента се предполага, че 80% от контактните лица реагират някак си, т.е. опитват да изграждат имунитет. Но само се предполага, тъй като никой не е успял да установи всички контактни. Докато случаите са малко, като при нас сега, може горе долу, но после става невъзможно. Гледам, че в медиите не се прави разлика. Щом е контактен - пишат го болен. Ама не е. Така, че колко от контактните се разболяват за сега никой не знае. Има данни, че от тези, които

  7. pepe
    #35

    Това, че британците се опитват да забавят разпространението е правилно, но да се разчита на изграждане на стаден имунитет, при липса на ваксина, е меко казано абсурдна.
    Според последни данни, които четох, средната смъртност от коронавируса е около и над 3% със съществена тазлика между половете - около и под 2.5% при жените и около 4.5% при мъжете. И поне около 15% от случаите развиват серьозно заболяване и се нуждаят от хоспитализация /има твърдения за близо 20%/. За този вирус, предвид вирулентността

  8. Естествено
    #34
    Отговор на коментар #32

    Ами вие си ги избрахте. ☺ А за прехода, би предпочел да не е мирен, така ли? Като в Югославия?

  9. Естествено
    #33
    Отговор на коментар #29

    Мда. Една информация струва колкото нейните източници. ☺ Ако прочетеш статията на DW ще видиш много общо с мерките на британците, но не и с нашите. Другия източник няма да коментирам. А ако проблема те интересува, ще се нуждаеш от учебници. ☺

  10. StefanK
    #32

    Защо правителството въведе извънредно положение само за една нощ и тези драстични извънредни мерки,без да проведе широк обществен дебат,за да намерим заедно най-разумното решение за оцеляването на цялата нация от това коварно бедствие? Защо не се посъветва с нас,милионите потърпевши граждани - суверенът,в името на който то се кълне,дали сме съгласни отново ние да платим сметката чрез нови,по-високи данъци,такси,акцизи и винетки,без да бъдат осъдени тези, които ограбиха близо 20 милиарда лева наши

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.