Ако имате хрема или кихате, то по всяка вероятност страдате не от коронавирус, а от настинка или грип.

Ще познаете щам Б по това, че симптомите започват скорострелно. За минути, за половин час температурата може да стигне 40 градуса. Започва едно обилно сълзене от очите, от носа и чак тогава се получава кашлицата.

Коронавирусът пък атакува директно белия дроб на човека. Типичните симптоми са: висока температура, суха кашлица, задух, болки в мускулите и отпадналост.

„Могат да възникнат като усложнения нетипични пневмонии, които се развиват по по-специфичен начин. Но там няма храчки за разлика от пациентите, които развиват бактериални пневмонии. При тях кашлицата е суха. Усещането за невъзможност да си поемете въздух. За недостиг на кислород“, заяви пред бТВ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Усетим ли тези признаци, специалистите съветват да потърсим личния си лекар, но първо по телефона.

„Не панически да се качим на първото превозно средство, да влезем в коридора, да постоим два часа. Да окашляваме всички около нас. Как ще издирим всички, които са се намирали в този момент в коридора?“, обяснява д-р Николова.

Няма нови случаи на коронавирус у нас. Това пък съобщи тази сутрин началникът на Военномедицинската академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски. 

„В Габровската болница ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност", каза той.

Мутафчийски е разговарял тази сутрин с директора на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ д-р Минко Михов.

Мярката се взема, за да се избегне възможността от заразяване на медицинския персонал.

„Нямаме установяване на нулевия пациент. В Габрово не е имало контакт между двете заразени жени. Те нямат нищо общо помежду си. Сестрата не е имала досег до заразената", категоричен бе Венцислав Мутафчийски.

Вицепремиерът Томислав Дончев на свой ред заяви:

„В момента взетите мерки у нас във връзка с коронавируса отговарят на ситуацията. Всички останали биха били драстични – затваряне на търговски обекти или пълна карантина на цялото населено място. Това би имало тежки икономически последици.“

В „Тази сутрин“ по бТВ вицепремиерът допълни, че не счита, че към момента подобни мерки са необходими. По думите му, ако човек е в паника, вероятността да се зарази с коронавирус е по-голяма.