1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Коронавирус: има ли изобщо смисъл да носим маски?

31 март 2020

Първо бе съобщено, че носенето на маски става задължително за всички в България. Малко след това наредбата бе отменена. Но помагат ли изобщо предпазните маски? Тук мненията силно се разминават.

https://p.dw.com/p/3Ytmx
Статуя с предпазна маска
Снимка: picture-alliance/Geisler-Fotopress/C. Hartd

Търсенето им в момента е огромно, но дали осигуряват надеждна защита от коронавируса? Дълго време предпазните маски се използват единствено в операционните зали - лекари и медицински сестри ги носят най-вече за да не заразят пациентите си на операционната маса. Това функционира обаче само ако маските се сменят редовно - в болниците най-малко на всеки два часа. Ако маската се носи по-дълго, тя губи защитната си функция.

Помагат ли маските?

Но от какво точно предпазва маската? Който носи защитна маска, би могъл да се предпази от капкови инфекции, но само в ограничен мащаб. Вирусът най-често прониква в тялото през устата, носа или очите, но най-важна си остава ролята на ръцете. Затова маската служи не толкова за възпирането на вируса, колкото като един вид преграда, която ни пази от собствените ни ръце. Защото е от огромно значение да се избягва докосването на устата и на носа. Същото важи, впрочем, и за очите.

Наред с операционните маски има и т.нар. полумаски с истинска филтрираща функция. Те са познати предимно от занаятчийския бранш, където служат за защита от вредни за здравето прахови частици и аерозоли. В ЕС този вид маски са класифицирани в три категории на защита (FFP1, FFP2 и FFP3), като само най-високата категория препречва пътя на вируси, бактерии и гъбички.

И при тези маски обаче защитата работи само ако се съблюдават и други предпазни мерки: стриктна хигиена при поставянето на маската, защитни очила, ръкавици и, разбира се, редовно миене на ръцете. Именно такива маски, наред със защитно облекло, се използват в изолаторите, където се полагат грижи за заразени пациенти.

Съмненията на експертите

Пред списание "Фокус" германска фармацевтка твърди, че макар клиентите да са готови да плащат свръхвисоки цени за предлаганите защитни маски, никой от производителите им не гарантира, че те са подходящи и за защита от вируси. Тя и колегите ѝ обяснявали това на клиентите, но те не се интересували от рационални аргументи - искали защитните маски, независимо от това колко висока е цената им.

И от института "Роберт Кох" се съмняват в предпазващото действие на маските. Експертите от института препоръчват носенето на такива маски само на медицинския персонал. За здравите хора маските в делника са безсмислени, казва и председателят на Германското дружество по инфектология Бернд Залцбергер. А според СЗО, носенето на маска може да създаде измамно чувство за сигурност, покрай което да се пренебрегнат основни предпазни мерки като миенето на ръцете. От СЗО изрично подчертават, че обикновените памучни маски са абсолютно неподходящи за защита от коронавируса.

Съветите на СЗО

Най-сигурната защита не само от коронавируса, а и от всички останали вируси, си остава правилното и редовно миене на ръцете. При това миенето трябва да продължи достатъчно дълго - колкото два пъти да изпеете песничката "Happy Birthday", препоръчват експертите от Световната здравна организация. Ето съветите на СЗО стъпка по стъпка: ръцете се намокрят, взима се достатъчно количество (течен) сапун, който добре да се разтърква по ръцете - не само по дланите, но и задължително между пръстите. При това важни са не само вътрешните части на ръцете - след като те бъдат добре натрити със сапун, трябва да се премине към горните части и с кръгови движения да се обхванат всички места по ръцете. Специално внимание трябва да се отдели и на палците. На финала отново е ред на водата, а след отмиването на сапуна ръцете грижливо се подсушават с хартиена кърпа за еднократна употреба. Желателно е с кърпа да се хваща и крана на чешмата.

*****

Вижте и това видео:

Ето как да мием правилно ръцете си

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата

Покажи още теми