Парламентът прие промените на второ четене

Парламентът прие окончателно по-високи глоби за нарушаване на карантината във връзка с извънредното положение, обявено в страната.

Човек, който не спазва карантината ще бъде наказван с 3 години затвор и глоба от хиляди до 10 хиляди лева, записаха народните представители в Наказателния кодекс.

При неспазване на карантина при пандемия със смъртни случаи се предвижда затвор до 10 години и глоба от 10 до 50 хиляди лева.

България в извънредно положение за 1 месец

Решението беше подкрепено от депутатите от всички парламентарни групи. Промените в Наказателния кодекс ще бъдат гласувани по-късно днес в пленарна зала.

Три деца са дали положителна проба за коронавирус (ВИДЕО)

В събота се очаква извънредно издание на Държавен вестник, където да са обнародвани промените. 

Възможност за забрана за влизане в страната на чужди граждани при обявено извънредно положение одобри още парламентът. Изключение ще се прави за чужденци с право на дългосрочно пребиваване в страната и техните семейства.

ДО 29 МАРТ: Само хранителни магазини, аптеки и дрогерии ще работят в цяла България

Измененията в Закона за здравето бяха приети единодушно на първо и второ четене от депутатите като мярка за справяне с епидемията от коронавирус.

При отказ от задължителна изолация, болен от заразна болест и контактно лице, за което е доказано, че е носител на заразна болест, ще се наказва с глоба от 5000 лева.

Променя се и Законът за обществените поръчки, като се дава възможност при извънредна ситуация да не се провеждат обществени поръчки при недостиг на медицински изделия и предпазни средства в болниците.

Производители: Има храни за дълго време напред (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК